Markku Heikkilän uutuuskirja edullseesti Hirvensalo-seuran jäsenille
Moni hirvensalolainen varmaan muistaa Lautta-Villen, joka
ajoi Hirvensalon ja Kakskerran yhdistävää Satavan lossia vuosikymmenet ja toimi
sen jälkeen ponttoonisillan hoitajana. Ville Virtanen oli pidetty mies ja hänen
nimeään kantaa yhä nykyisen sillan lähellä oleva venelaiturikin.
Markku Heikkilä on kirjoittanut Lautta-Villen pojan Hannu
Virtasen kanssa muistelmateoksen, jossa Hannu kertoo eloisasti lapsuudestaan
noissa maisemissa, iloista ja myös suuresta surusta.
Hannu Virtanen on Wäinö Aaltosen koulun oppilaita ja tuttu
monelle Hirvensalolaiselle.
Kirjakaupassa teosta myydään hintaan 20 euroa, mutta Hirvensalo-seuran
jäsenet voivat tilata sen hintaan 15 euroa kotiin saakka kuljetettuna. Hinta
sisältää postimaksun ja alv:n.
Kirjaa voi tilata sähköpostitse osoitteesta markku.heikkila@puutorinvessa.fi
Lue lisää kirjasta:
Työ - hyvä homma:
napakka uutuuskirja työn ja yrittämisen puolesta
Nykyään sanotaan usein, että koulutus on menestyksen avain.
Se on vain osa totuudesta. Yhä tänäänkin myös ihan tavallisella kovalla työllä
voi menestyä ja toteuttaa unelmiaan. Näin ajattelee kaarinalainen yrittäjä
Hannu Virtanen, joka säpsähti lukiessaan tutkimuksesta, jonka mukaan osa
ihmisistä häpeää omaa työtään jopa niin paljon, että ei kehtaa kertoa, missä on
töissä ja mitä tekee. Virtasen oma kokemus kertoo ihan muuta. Hän halusi siksi
julkaista omiin kokemuksiinsa perustuvan kirjan, jossa kuvaa sitä asennetta,
jolla eteni Satavan siltavahdin pojasta menestyvän yrityksen vetäjäksi. Kirjan
nimi on Työ - hyvä homma. Teos on mukaansa tempaava yrittäjätarina ja
intoutunut puheenvuoro sen puolesta, että työ palkitsee tekijänsä. Kirjan on
toimittanut tunnettu turkulainen kotiseutukirjailija ja vapaa esiintyjä Markku
Heikkilä.
Hannu Virtanen kuvaa
missiotaan: ”Olen vilpittömästi huolissani siitä, että liian moni nuori ihminen
tuntee olevansa hukassa työuransa ja koko elämänsä kanssa, varsinkin siinä
tapauksessa, että into tai lahjakkuuden suunta ei ole johtanut korkeamman
koulutuksen pariin. Tekemässämme kirjassa kuvaan niitä periaatteellisia
aurauskeppejä, joiden avulla olen osannut suunnistaa kohti onnistumisia. Jos ne
ovat auttaneet minua oman yrittäjänpolkuni taivaltamisessa, miksipä ne eivät
ohjaisi muitakin?”
Koulun ja työn yhteys hukassa
Hannu Virtanen kertoo, että on työssään nähnyt, miten moni
työelämänsä ensi askeleiden ja koulunsa lopettamisen rajapinnassa oleva nuori
on pienoisessa kriisissä. Koulunkäynnin ja tosielämän yhteys on monellta
hukassa.
”Nykypoliitikot yrittävät mielestäni väärällä tavalla
ratkaista tämän asenneongelman määräämällä oppivelvollisuuteen lain voimin
lisää vuosia. Jos ei lukeminen maistu nykyisenkään oppivelvollisuuden
loppuhetkillä ja koulunkäynti on jo muuttunut lusmuilemiseksi, niin miten pari
pakollista vuotta lisää voisi asiaa muuttaa? Eikö olisi parempi, että
kannustettaisiin näitä nuoria hankkimaan käytännön taitoja ja pääsemään leivän
syrjään kiinni”, kysyy Virtanen ja lisää, että tietysti kannattaisi luoda
sellaisia opintojen jatkamisen mahdollistavia vaihtoehtoja, joihin voisi
tarttua myöhemmin, jos lukuhaluja herää.
”Olen monet kerrat saanut seurata, miten koulun penkillä
turhautunut ja tulevaisuudenkuvansa menettänyt nuori ikään kuin syntyy
uudestaan käytännön työhön tarttuessaan. On kuin lamppu syttyisi nuoren päässä.
Katseeseen tulee uudenlainen terävyys ja melkeinpä ryhtikin kohenee, kun nuori
yhtäkkiä alkaa ymmärtää, että selviää annetuista tehtävistä ja saa valmista
tulosta aikaan. Kun vuosien päästä tapaa henkilön, jolle on tarjonnut
ensimmäisen työpaikan ja huomaa, miten entisestä arasta harjoittelijasta on
kasvanut työelämässä itsevarma ammattilainen ja henkilökohtaisessa elämässään
perheestään huolta pitävä kunnon ihminen, on mielihyvä suuri”, kuvailee
Virtanen.
10 teesiä
Hannu Virtanen tiivistää kirjansa lopuksi työnteossa ja
yrittämisessä tärkeinä pitämänsä asiat kymmeneksi teesiksi, joita kutsuu
”työmyyrän kymmeneksi käskyksi”. Hän muistuttaa muun muassa siitä, ettei pidä
pelätä käsien likaantumista, että säästetty euro on ansaittuakin parempi ja
että viime kädessä palkan maksaa aina asiakas.
”Jos yksikin nuori lukisi kirjasta edes nämä teesit ja
tulisi kymmenen vuoden kuluttua sanomaan vanhalle Hannulle, että ne auttoivat
elämässä eteenpäin, on kirjani saavuttanut tavoitteensa”, naurahtaa Virtanen.
———————————
Hannu Virtanen syntyi 1964 Satavan lossivahdin, sittemmin
siltavartijan ”Lautta-Ville” Virtasen poikana. Hän kävi koulunsa Hirvensalossa
ja Turun ammattioppilaitoksen suurkeittiölinjalla, mutta teki töitä jo
pikkupojasta alkaen muun muassa kalastajana ja leipomoapulaisena. Ammattikoulun
jälkeen hän pääsi työhön ensimmäiseen Hesburger -ravintolaan ja edelleen
Salmela-yhtiöiden monitoimimieheksi ja ravintolalaitteiden myyntiedustajaksi.
1990-luvun alussa Virtasesta tuli Rymättylässä toimivan Bistro-Tuote Oy:n
johtaja. Vuonna 1998 yritys siirtyi Virtasen ja hänen yhtiökumppaninsa
omistukseen. Bistron liikevaihto on 6 miljoonan euron luokkaa, yritys
työllistää parikymmentä keittiölaitealan ammattilaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti